ако някой има мнение по темата много ще се радвам да го сподели (Ох , това го написах на един дъх , но подлежи на редактиране , само че друг път , отивам да си сваря яйца и да правя коремни преси )
Форума пак замря Пишете, не е задължително само за танци, а и за неща покрай танците
Ето мене сега ме вълнува тази тема и ще ви задам следния въпрос: Спазвате ли някаква специфична диета, режим начин на хранене , опитвате ли да налагате волята си над желанието да хапнете нещо апетитно и в замяна да имате по-красиво тяло Много хора биха казали, че това не е важно , за танцьора е важно да е танцьор в сърцето си. Да така е ,но танцуваме с телата си , и ако те са по -силни , по- красиви и по- способни , това ще ни позволи да изразим това което е в сърцето по лесно , а също ще ни даде самочувствие, което понякога помага да изразяваш себе си в танца без задръжки.
Аз от няколко месеца спазвам няколко принципа на хранене , и понеже винаги когато препоръчвам нещо , трябва то да е проверено , ще ви препоръчам начина по който се храня и ще споделя личния си опит до сега. Личния опит ще оставя за накрая за да може да прочетете останалото ))) Въпросните принципи залягат в основата на така наречената НВД(Ниско-Въглехидратна ) Диета. И първо да уточня , ,много хора като чуят диета и си мислят за нещо като 2 седмици репички с лук , сваляш 7 килограма и после качваш 10. Това ме е такава диета , това са принципи на хранене , които са за постоянно за цял живот , малки правила в начина на хранене, които в замяна премахват излишните мазнини и запазват , и възстановяват мускулите по бързо и качествено след тренировка,
И така Основния принцип на Ниско-пвъглехидратната диета е : Да държим ниско количеството въглехидрати които приемаме
Така и що е то въглехидрати , ами това са едни вещества, източници на енергия, които ако вечер не успеем да изгорим всичката енергия, която могат да ни дадат , първата им работа е да се преобразуват в мазнини и да се складират. Много неприятно нали? Другото неприятно е , че докато приемаме много въглехидрати , организма ни със своята вътрешна интелигентност се приспособява да черпи енергия именно от тези въглехидрати и почва да забравя за мазнините като източник на енергия и да си ги складира
И така нека изброя някой от храните богати на въглехидрати почвайки от най-лошите :
1. Враг номер едно : "бялата смърт" рафинираната захар заедно с всички захарни изделия 2. Шоколади, вафли , торти , пасти , сладки , фъстакфки , сусамки , бонбони всичко всичко сладко... 3. Тестени изделия :Хляб, баници, кифли , гадните мазни закуски с които много ученици развалят тялото, а и цялостно здравето си. 4. Зърнени култури : Боб Грах леща и т.н. 5 . Картофи ... източника всичките видове чипсове, крокети и всички такива боклуци , които направиха от американския народ "свинарник". 6. Ориз. 7 . Моркови , репички и други такива корени , които съдържат нишесте 8. Сладки плодове : банан ,грозде , пъпеш ...
И така ще кажете ама какво остана... Преди да ви изброя многото възможности, които остават ще уточня : Изброените храни не се забраняват ! Това не е безвъглехидратна диета , а Ниско-въглехидратна т.е. продължаваме да си хапваме от всичко, което обичаме ,но се стараем процента на въглехидратните храни да е максимално нисък , в оптималния вариант 10% от общите калории за деня.
И така следва списъка с Добрите храни :
1. Всички видове месо, риба, субпродукти (дроб и дробчета разбира се), бекон, без колбаси (може само сухи и много чисти филета, като пуешко, пилешко, свинско). Ако използвате мляно месо, смилайте го на място в магазина, за да знете какво съдържа. При приготвяне на месо избягвайте пърженето. Задушавайте месото със сметана, зехтин, масло, вино, подправки, като избягвате готовите подправки и тези с много сол (като Вегета и подобните на нея). (тук да предупредя , преди няколко дни си купувам аз една пуешка шунка, хапвам си - не е перфектна , но става и по едно време гледам съдържанието : " пуешко месо : 20% , соев протеин 20% , пшенично нишесте 40% , други убийствени бокулуци 20% .... и аз си мисля че ям месо , а то отрова.... )
2. Всички млечни (мляко, сирена), без топените и вносни неща (гледайте опаковките за съставките, често имат маргарин или други хидрогинезирани мазнини)...Хубави варианти са: изкиснато краве или овче бяло сирене, фета, катък, моцарела, кашкавал, чедар и гауда.
3. Яйца, приготвени по всякакъв начин.
4. Мазнини : масло, зехтин и сметана. Органичете или напълно изключете олиото, маргарина и други мазнини от недоказан произход. Придържайте се към студено пресовани и качествени растителни масла, ако ги употребявате. Като добавка към храната може да включите ленено олио.
5. Зеленчуци: всички, за които се сетите, особено зелените на цвят като броколи и спанак; карфиол, зеле, краставици, домати, тиквички, гъби....Избягвайте картофи и други корени с много нишесте. Употребявайте варива (боб, леща)в умерени количества, като винаги предварително ги накисвате поне за 1 нощ преди да ги сготвите. не употребявайте соя и производните и продукти. ( тук да каже , зеленчуци яжте на корем , и за да е още по-готино нека кажа така, калориите от зеленчуците не се смятат в общия калориен баланс !)
6. Плодове: максимум до 2 по възможност по-кисели плода (грейпфрути и лимони всеки ден). Във времето около тренировка може да си позволите повече плодове. Избягвайте банани, грозде, диня. Добре дошли са боровинки, малини, къпини и други дребни плодове.
7. 6. Добавки: Рибено масло: по 1 грам на ден Ленено семе: по 2-4 лъжици смляно на ден (тези не съм ги пробвал ...)
Освен тези основни принципи ще ви копирам още малко съвети за правилното хранен
1. Хранете се поне 4 пъти на ден. Ако може приемайте храна поне на всеки 3-4 часа. 2. Винаги закусвайте. Не е нужно закуската да бъде огромна. Едно варено яйце, малко сирене или лека пилешка пържола ще дадат достатъчен старт на деня.Ако ви се хапва плод е добре това да стане 30 мин. преди основната закуска. 3. Приемайте източници на белтъчини със всяко хранене. 4. Приемайте зеленчуци на всяко основно хранене. 5. Дръжте полезни малки закуски на работното си място или у дома. Така винаги ще имате с какво да захраните тялото си, дори когато сте заети и нямате време да излезете или да приготвите храна. Тук не става въпрос за вафли шоколади и чипсове , а примерно за пакетче кашу, бадем , лешник , кофичка кисело мляко. (аз си взимам вакумирани пилешкки пържолки , ама аз съм мяняк )))
6. Научете се да планирате. Приготвяйте храна от къщи когато ви се налага да бъдете на място, където не може да си я осигурите. Така винаги ще се храните с качествена храна и няма да посегнете към лесно достъпните сладки и солени закуски.
7. Почистете дома си: изхвърлете или подарете всичко, което ви изкушава и пречи да създадете добри хранителни навици. Махнете сладоледа и пригответе замръзнало кисело мляко с плодове. Подарете печените ядки и купете сурови. Махнете захарницата от масата и сложете мед на нейно място. С времето домът ви ще подслонява все по-малко вредни храни.
8. Ограничете обработените храни, богати на рафинирани въглехидрати, транс-мазнини, овкусители и консерванти.
9. Ограничете кафето. Вместо него приготвяйте зелен чай или освежаваща вода с лимон.
10. Осигурете достатъчно количество есенциални мазнини в диетата си от риба, зехтин, ленено семе, студено пресовани растителни масла. Не избягвайте животинските мазнини, съдържащи се в месото и млечните продукти. Консумирайте натурална заквасена сметана и масло.
11. Пийте поне 10-12 чаши вода на ден. Ако спортувате, може да прибавите още течности.
12. Консумирайте храните в близко до натуралното им състояние. Избирайте пълномаслени натурални млечни продукти, прясно месо и риба, само цели и/или покълнали зърна и семена. Обработвайте минимално храните, които позволяват това.
13. Експериментирайте с храните и комбинациите между тях. Опитайте нови неща, като пиле с фъстъчено масло, ягоди с кисело мляко, дюнер със зелеви листа, мусака от тиквички и т.н. Здравословната храна не е непременно скучна
14. Научете се да се забавлявате и да се храните здравословно. Не е нужно да страдате, защото сте в ресторант или на почивка. Поръчайте салатата със зехтин, вместо олио, рибата на скара вместо пържена и т.н. Впечатлете приятелите си с грижата за здравето си във всяка ситуация. !!! Много важно , ако не са кефите , че се грижите за себе си , няма да издържите дълго.
15. Надвийте изкушенията. Ако все пак се изкушите и посегнете към храна, която не е толкова полезна за вас, не забравяйте че постоянните всекидневни и здравословни навици, а не постоянните лишения, са пътят към здраво и щастливо тяло. Ако много ви липсва определена храна, хапнете малко и се насладете на вкуса без да прекалявате.
Не знам ,колко от тези, които ще прочетат това ме познават , но повечето ми познати знаят, че имах контузия (скъсан минискус ) и повече от година бях прекъснал всякакви тренировки , и физическа активност... Резултата беше повече от очевиден от тегло 65кг, станах 82, цели 17 килограма , добре оформено коремче , мускули без тонус, допълнителна тежест , от които дори не можех да танцувам и в дискотека нормално! Всякаква липса на желание за тренировки , липса на енергия , от работа на компа в тролея и вкъщи на компа...
Сега за около 3 месеца откакто реших да се "върна в форма" в момента съм 68 килограма, като корема ми е по релефен от всякога, т.е съм запазил мускулната маса и свалям само мазнини ,нещо което отличава НВД от другите диети с които пак се сваля но колкото мазнини толкова и мускулна маса.Посещавам редовно всички тренировки при Алфредо, ходя вече и на репетиции, ходя поне 2 пъти седмично на дискотека , ходя на някоя друга тренировка по кунг фу, ходя всеки ден на работа, и дори ми остава енергия да тичам от Стадион Васил Левски до кв.Левски.....
Не казвам че всичко е от храната, но на мен тя ми помогна много , всеки ден усещайки ежедмеввно ефекта от хранителния ми режим се надъхвах още повече и повече и за по-перфектно хранене и за повече тренировки,
Сега когато не спирам да се движа дори си позволявам да хапвам по доста шоколад , но се държа към основните приципи и всички ми е наред, тези дни миля да почна пак съвсем стриктно без никакви въглехидрати , тъй като още не са се показзали 7- мата и 8-мата плочки от корема
И Ако някой го е прочел това цялото , да не се съмнява че ще има волята да се справи с която и да е диета !
[ Редактирано вт май 27 2008, 01:47 ] "There are short-cuts to happiness, and dancing is one of them." "When in doubt......dance!"
Хехе, разбирам те напълно и аз съм истински пристрастен към сладкото и шоколада, но пък и имам голямо желание да мога визуално да откривам всяко мускулче по тялото си , а на мене всичко ми се лепи , ужасно много ... Засега компромиса който правя, за да "оживявам" е на всеки 2 седмици без въглехидрати , правя по 1-2 дена само на забранените неща всичко , което ми се е прияждало. Така хем си набавям нуждата от сладки неща , хем малко ускорявам метаболизма си и после продължавам да чистя мазнини... А и принципно диетата се води 'ниско', а не 'без' въглехидратна, т..е имаш право на малко въглехидрати всеки ден , ако си 50 кг може да изяждаш 50 грама въглехидрата т.е една вафла и ако всичко друго ти е стриктно ,ще се чистят мазнините. Друг е въпроса че всички тези любими сладки неща, отслабват имунната система и бавен негативен ефект върху целия организъм....,:( "There are short-cuts to happiness, and dancing is one of them." "When in doubt......dance!"
еми около 2- 3 месеца по стриктно , сега като ми се показаха плочките си позволявам повече волности , ама и тренирам повече... "There are short-cuts to happiness, and dancing is one of them." "When in doubt......dance!"
Ако ви споделя моя хранителен режим... Хапвам си по 4 пъти дневно без да броим всичките вафли и шоколади(но ако някои ме види би предположил, че съм злoяда )... Никога не се заседявам (не че всеки ден тичам или практикувам нещо освен хип-хоп напоследък). Като се замисля не ям боклуци тип дюнер и макдоналдс. Общо взето може да се каже балансирано хранене
Има едни 5% хора , които каквото и да хапват и колкото и да мързелуват, имат много добре изглеждащи тела... останалите трябва да се трудим за да ги имаме :/ "There are short-cuts to happiness, and dancing is one of them." "When in doubt......dance!"